“Jag vet var jag står och jag vet att jag kommer stå kvar.” – Vi intervjuar svenska ungdomar om sexualitet

Vi har i klassen under året ofta diskuterat hbtqia+-frågor och vi har lärt oss mycket om lagar och rättigheter. Men hur är det egentligen att vara ung och inte vara heterosexuell? Vi har i vår klass skrivit frågor som vi har till ungdomar som inte definierar sig som heterosexuella. Vi har sedan gjort anonyma intervjuer med två ungdomar i vår ålder.

Vi har arbetat med hbtq-frågor
BILD: Waisullah Hakimi
När anade du första gången att du inte är heterosexuell?
 
– Jag tror jag började fundera på högstadiet när alla mina kompisar pratade om vilka de hade crush på. När jag pratade med en av mina bästa vänner under den här tiden så insåg vi båda att jag troligtvis inte var heterosexuell.
 
– När jag var runt 15 år började jag ana att jag inte var heterosexuell.
 
När förstod du att du inte är heterosexuell?
 
– Jag förstod det nog ordentligt i början av ettan på gymnasiet. När alla ens nya kompisar började ha sex med tjejer eller bli ihop med någon så insåg jag att jag inte alls har något intresse för det. Med det sagt så är jag inte homosexuell. Jag har inte hittat vad jag är än men jag tror jag är asexuell. Detta kan däremot ändras beroende på vilka personer man träffar i livet.
 
– Det var när jag var 17 år ungefär. Runt tiden med min andra partner i livet.
Har du varit tillsammans med någon med annat kön?
 
– Nej det har jag inte. Däremot så var det en tjej som var kär i mig på högstadiet. Jag förklarade för henne då att jag inte ville vara ihop med någon vilket gjorde att vi fortsatte vara vänner. Där och då så trodde jag att det bara hade att göra med att jag inte förstod grejen med relationer så tidigt men i efterhand så har jag insett att det kan ha och göra med min sexuella läggning som än idag är oklar.
 
– Ja
 
Är du eller har du varit tillsammans med någon med samma kön?
 
Nej det har jag inte. Jag har inte haft någon relation alls.
 
– Nej.

Hur tar du reda på om någon är homosexuell eller bisexuell?

– Om personen vill berätta det för mig så kommer den troligtvis göra det. Annars så skiter jag helt i vad folk har för sexuell läggning. Det påverkar ändå inte mig.

– Det enklaste är att fråga. Om personen inte vill inte ange det så är det inget som angår dig.

Vi har lärt oss om lagar och hur man kämpar för allas rättigheter. BILD: Johan Sköld

Har du någon gång önskat att du var heterosexuell?

– Nej det har jag inte. Jag är den jag är och är lycklig oavsett min sexuella läggning.

– Ja, livet är enklare som heterosexuell och jag har stött på en del diskriminering mot mig på grund av min läggning och identitet.

Hur och när berättade du för din familj att du inte är heterosexuell?

– Jag har inte sagt något till min familj eftersom att jag inte vet säkert vad jag är. Däremot vet min mamma om att jag inte är intresserad av något just nu.

– Jag skrev en lapp och la under mammas kudde.

Är det något du är orolig för som icke-heterosexuell?

– Nej.

– Nej, jag vet att vi hbtq-personer blir diskriminerade, utstötta och på flera platser i världen mördade och misshandlade. Men det är inget som skrämmer mig. Jag vet var jag står och jag vet att jag kommer stå kvar.

Tycker du att det är svårt att inte vara heterosexuell?

– Nej det är det inte. Tror det mesta beror på vilken typ av vänner man har men dem flesta jag känner bryr sig inte.

– Ja, när man träffar nya människor eller ska till en ny plats vet man aldrig riktigt hur accepterat det är, man vet inte om man kan ha ett regnbågsarmband utan att bli utstött.

Av: Ayah, Hanan, Muzgan, Sonita, Rama, Zahra, Omid, Wais, Osman, Muhammed och Saed

Ett stort tack till våra intervjuade personer!

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »