Zahra skriver ett brev till Malala

Hej Malala!

Jag skriver det här brevet till dig för att du är min och många andra tjejers förebild i världen. Jag är stolt över dig för att du kunde berätta för människor i världen vad som händer i Afghanistan och Pakistan. 

Jag känner att vi har mycket gemensamt. Likt dig har mitt liv påverkats och förstörts av den radikala religiösa gruppen talibaner. Mina föräldrar tvingades att fly från vårt hemland när talibanerna tog makten i Afghanistan. De utvandrade till Iran för att kunna rädda sina liv men de visste inte att Iran skulle bli deras fängelse där de själva och deras barn skulle utsättas för diskriminering och rasism.

Malala Yousafzai
Foto: Wikipedia CC BY 内閣官房内閣広報室

Jag och många andra afghanska barn föddes i Iran, växte upp och arbetade där utan att känna oss trygga och fria. Vi levde i utanförskapet helt enkelt. Att inte få gå i skolan var det värsta i livet jag vet. Det var bara en av konsekvenserna av det kriget som talibanerna började och fortsätter i Afghanistan. Många tjejer och kvinnor i Afghanistan under talibanernas närvaro upplever värre saker. De gifts bort när de är väldigt unga och blir utsatta för hedersvåld.

Livet är så för dem för att de inte är utbildade och inte vet någonting om sina rättigheter. Det är svårt för många tjejer att kämpa för sina liv och sin framtid och därför bestämmer sig många för att ge upp.

Men Malala, ditt mod ger tjejerna i Afghanistan och Pakistan styrka att fortsätta kämpa emot dumheter och könsdiskriminering i världen. Det föder hopp om förändringar och en jämställd framtid. Du visar oss att utbildning och demokrati är de bästa vapnen som vi kan använda oss av för att göra världen fri från de tankar som förhindrat oss tjejer från att få våra grundläggande rättigheter och det liv som vi själva vill leva.

Jag vill att du ska veta att vi tjejer uppskattar ditt arbete och försöker kämpa för våra rättigheter som du gör. 

Med vänliga hälsningar 

Zahra Baqeri

Zahras brev till Malala på dari
Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »