Vad äter bin, var bor de och varför är de viktiga?

Vad äter bin?
Bin älskar blommor, I blommorna finns något som heter nektar. Det är den bina äter. Vissa bin kan äta från de flesta blommor. Andra är mer petiga med maten och kan bara äta från vissa blommor. Det är vad bina äter.

Vissa sorters bin lever tidigt på våren, vissa på sommaren och andra på hösten. Därför är det viktigt att det finns gott om blommor för bin att äta ifrån. Utan bin skulle det knappt finnas några blommor eller frukt.

Ett bi landar på en kärleksört
Foto: Wikipedia CC BY Holger.Ellgaard-SA 4.0

Sälg är ett träd som växer ensamt i skogen. Sälg är ett vanligt träd i Sverige. Den växer mest i småskog, hagar, skogsbryn, vägrenar och gärdsgårdsbackar. Sälgträd blir inte så höga men bladen är stora och grova. Många tycker att sälg är ett ogräs, men ta inte bort det! Sälg är jätteviktigt för bin! Bin gillar sälg därför att det finns mycket pollen och nektar. Om du vill hjälpa bina, plantera sälg!

Var bor vildbina?
Många bin gräver små bohålor i marken eller hittar gamla sorkbon att flytta in i. Andra bor i trädstammar, till exempel i hålen efter skalbaggsgångar som skalbaggarna har lämnat.

Sälgen är viktig för bin
Foto: Pexels CC0

Varför bin är viktigt för miljö?
Av alla insekter som lever på planeten är biet en av de mest fördelaktiga för människor. Tack vare pollinering av honungsbin ökar produktivitet för många grödor: solros – med 50%, vattenmelon, meloner och pumpor – med 100%, fruktträd och buskar – med 10 gånger. Och detta är långt ifrån en fullständig lista över vad bin gör. Vi köper grönsaker, frukt och andra jordbruksprodukter, äter dem – och vi glömmer lätt att bara tack vare bin ligger grönsaker på vårt bord.

Källa: www.naturskyddsforeningen.se

Av: Ivan och Kawthar

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »