Boken om Zabiullah

Livet i hemlandet

Jag är född i Afghanistan och sen flyttade jag till Iran. Vi hade ett hus i Iran. Jag gick i skolan men den skolan som jag gick på var för afghaner. Jag studerade till årskurs 6. Vi började klockan 8 och slutade klockan 12 nästan varje dag. Jag bodde med mina syskon och min mamma. Där som jag bodde var det mycket folk och byggnaderna var nära varandra. På sommaren var det mycket varmt och på vintern var det kallt men inte som Sverige.

Resan hit

Där som jag bodde var det inte så tryggt. Därför kom jag hit. Jag kom med min granne. Resan var jättesvår för mig eftersom det var första gången som jag var borta från min familj.

När vi var på gränsen mellan Iran och Turkiet hände något hemskt. När jag var i bergen ramlade jag och jag skadade och slog i huvudet. Det kunde gått riktigt illa om den personen som var ledare inte var där. När vi skulle komma till Sverige var vi i Teheran så jag åt så mycket och efter en halvtimme kom det en bil och jag hoppade in i bilen. Det var nio personer i bilen. Vi var på väg nästan fyra timmar och jag mådde illa. När vi var framme kunde jag inte gå eftersom mina fötter somnat.

Livet här i Sverige

När jag kom till Sverige var Stockholm den första staden som jag åkte till. Jag var där nästan 17 dagar och sen flyttade jag till Munkfors och jag bodde där två år och sen flyttade jag till Sunne och där bodde jag 8 månader. Nu bor jag i Forshaga och det känns bra eftersom jag har fått TUT. Det var bra att bo i Munkfors för där hittade jag många kompisar, både svenska kompisar och afghanska kompisar. Vi var nästan tillsammas hela tiden och det var jätteroligt och trevligt då jag var mycket pratsam. Men när jag fick avslag då var det inte bra. Det var skitjobbigt och jag blev en helt annan person.

En sak som jag tyckte var konstig när jag kom hit var kvinnor som inte hade hijab eller sjal på huvudet. När jag kom hit var maten lite konstig för mig men nu är den vanlig.

Framtiden

Jag vill bli läkare, men jag vet inte vilket program jag ska välja. Min dröm är att jag ska bli fotbollsproffs och att min familj ska vara hos mig, att de flyttar hit till Sverige.

Av: Zabiullah

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »