Mina systrar ska bestämma över sitt liv!

I en del muslimska länder får inte flickor bestämma över sitt liv eller göra som dom vill som till exempel Afghanistan. I Afghanistan är det mamma, pappa och flickornas bröder som bestämmer över sina systrar. De får till exempel inte gå i skolan lika länge som deras bröder och papporna bestämmer när flickorna ska gifta sig. Flickorna kan vara så unga som 9 år och de kan inte säga till sin pappa, “att jag vill inte gifta med denna mannen”.

När jag tänker tillbaka på min tid i Iran och Afghanistan om hur flickor har det där så upplever jag att de har det hemskt. Tänk att en 9-årig flicka blir tvingad av sin pappa att gifta sig med en 50-årig man för att han har pengar. 50-årige mannen köper den 9-åriga flickan och betalar pappan. Den 9-åriga flickans mamma blir ledsen och kan inte påverka situationen.

Jag känner att flickorna i Sverige är glada och har mer frihet att göra det dom vill, som till exempel studera hur länge dom vill och dom får välja själva vilka dom vill leva med som vuxna.

I TV-serien SKAM ser vi hur Sanas mamma frågar Sana om Yousef är muslim. För Sanas familj är det viktigt att pojkvännen är muslim. Sana trodde till en början att Yousef var muslim, men hon fick reda på att han är ateist. Men Sana har fortfarande känslor för Yousef.

Jag tycker att Sanas familj som bor och lever i Norge, i ett politiskt folkstyrt land ska försöka lägga bort sina gamla traditioner och tolka om Koranen lite modernare utifrån hur deras liv ser ut i Norge. Jag antar detta är svårt för Sanas föräldrar. Det blir en kulturkrock. Jag tycker det skulle vara lättare för Sanas bror att förändra sitt beteende.

När jag bodde i Iran påminde jag om Sanas bror. Brodern styr bland annat över Yousef och säger åt honom att han inte ska vara med Sana. Jag bestämde över mina systrar i Iran till exempel att de skulle tvätta mina kläder, servera mig mat och lyssna på mig. Jag märkte efter en tid i Sverige att kulturen här ser annorlunda ut. Bröder styr inte över sina systrar och det tycker jag är bra! Nu kan jag känna att jag behandlade min syster som en slav och när jag nu tänker tillbaka på det blir jag ledsen.

Min tid i Sverige har ändrat mina tankar. Jag vill att mina systrar ska få bestämma över sitt liv, vad de vill göra och hur de vill leva det. I Sverige är det jämställdhet mellan män och kvinnor och det har jag aldrig upplevt i Afghanistan eller i Iran.

Jag skulle vilja se mina systrar glada, att de fick utbilda sig till det de själva vill och få gifta sig med vem de vill. Det skulle göra mig lycklig och framförallt mina systrar.

Jag hoppas att Sanas familj kommer på att Sana antagligen blir lyckligast om hon får vara med den hon är kär i.

Jag tycker det är bra om Sana och Yousef blir tillsammans för, kärleken övervinner allt!

Please follow and like us:

Ett svar på ”Mina systrar ska bestämma över sitt liv!”

  1. Hej Vahid! Bror, du är så himla bra och duktig. Det är sant som du säger. Jag har inga ord att säga hur jag ska tacka dig för den här bra krönikan. Love you bro. Lycka till!❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️👌👌👌👌

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »