Livet fortsätter utan pengar eller med pengar

Vi på Språkintro vid ForshagaAkademin har under våren undersökt gamla torpruiner i Forshaga. Det har varit spännande att lära sig om det hårda livet man levde för inte så länge sedan.

En dag i början av april gick vi till skogen och försökte hitta torpet Flykthaget men vi kunde inte hitta det. Men det ska nog finnas där någonstans mellan torpruinerna Södra Lindåsen och Haget. Det enda som åter­står av huset ska vara en liten hög efter gråstensmuren.

Här har vi satt upp skylten där Flykthaget en gång fanns. BILD: Johan Sköld

Mellan 1870-1890 talet bodde där Johannes Larsson och Maria Amalia Dalgren med sex barn. Flykthaget var ganska litet och för att hålla sig varma var ett sätt att sova nära varandra.

Vanligtvis gick barnen till skolan och hjälpte sina föräldrar hemma med jordbruk, städa hemmet, mjölka kon och sådana saker. I skolan läste de Bibeln och lärde sig räkna. Läraren fick slå sina elever om de inte hade gjort sina hemuppgifter.

Vår skylt med qr-koder till filmerna om torplivet och Flykthaget. BILD: Johan Sköld

Vi har gjort en film om Flykthaget och en om torplivet i Forshaga och vi har satt upp en skylt med qr-koder till filmerna där Flykthaget låg.

Så folk som går den vägen och är nyfikna kan få veta mer om torpet Flykthaget och hur man levde då.

Vår artikel är också publicerad på mobilestories.se.

Av: Zabi, Amina och Alireza

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »