När en person blivit gammal och tänker tillbaka

Filmen Sameblod som jag såg handlar om samiska och svenska folket. I filmen spelade två samiska systrar som växte upp bland samer. När den ena systern blev gammal tänkte hon tillbaka på sitt liv som liten. För 100 år sedan fanns det inga rättigheter i Sverige för samer. Svenskarna bestämde över det samiska folket. De tyckte att det samiska folket inte hade samma rättigheter att leva som en svensk.

Vad är skillnaden mellan två kulturer? Där jag bodde i Afghanistan var det skillnad mellan sunni och shia .Shia kallas för hazare. Det är fortfarande orättvisa där. Jag har sett många människor i mitt land som dödar andra människor därför att dem är hazara.

Den stora flickan var jättetrött på att vara same och att tillhöra samekulturen.

Hon hade samiska kläder på sig och hon tyckte att svenskarna tittade konstigt på henne då.

Hon trodde att om hon blev svensk och bytte kultur, så skulle kanske hennes liv bli bättre och hon skulle få samma frihet som svenska människor. Hon försöka att byta kultur men det var också svårt för henne. Det kom en dag i hennes liv då ingen ville veta av henne. det var när hon väljer den svenska kulturen.

Jag gillar att det är väldigt fel att detta händer i ett barns liv. Jag tycker absolut inte att en person ska byta sin kultur för att den får höra någonting elakt från andra människor.

När du vet att de andra människorna hatar dig för att du har en annan kultur får du inte bry dig om det. Alla har rätt att välja sin egen kultur.

Min åsikt är att man måste ha respekt för alla religioner och kulturer, eftersom att alla har en känsla för sin kultur och religion. Så ingen vill leva med sådant förtryck så man kommer givetvis kämpa emot det. Jag önskar en fridfull värld. Vapenfritt. Jag hoppas att vi kommer att älska varandra och inte låta hatet utrota människoarten.

Parvin Haidary

Please follow and like us:

Ett svar på ”När en person blivit gammal och tänker tillbaka”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »