Du kan bara andas

“Ta tillbaka vad du sa! Hör du? Ta tillbaka vad du sa!” Den var en delen av filmen som Elle-Marja blev mobbad av några killar och de kränkte henne. De skärde av en bit av hennes öra. Hon ville bara skydda sig mot de elaka människorna men hon betalade med en bit av sin öra.

Varför? För att hon var en same. Hon blev mobbad bara för att hon var från en annan “ras”. Den delen av filmen sameblod förknippar jag med min barndom. När jag var liten då bodde jag i Iran. Vårt hus ligger vid en skola. Den skolan var bara för afghanska elever. De som inte hade rätt för att gå en officiell skola som de iranska eleverna studerar på.

Skälet att de inte kunde gå på en vanlig skola var att de var afghaner. Om några av afghanerna kunde studera i offentlig skola då blev oftast afghanska eleverna mobbade av andra. Dåförtiden var det så att ingen afghan fick studera på universitet. Man kunde bara studera till en viss nivå. Det var i filmen samma sak för Elle-Marja. Hon fick inte studera vidare.    

Eller vi kan även se på USA. Där behandlades människor som hade mörk färg illa. Det hände mycket rasdiskriminering där. De hade ingen rätt att försvara sig.

Samma sak drabbar många andra minoritetsgrupper som lever i ett land men behandlas illa av majoriteten. Majoriteten tycker att de är mer värda.

Det är helt sjuk att man behandlar människor illa bara på grund av att de inte är likadana som dem. Minoriteten kan inte göra någonting. de kan inte ens försvara sig. Det är det sjukaste och värsta som man kan tänka sig. Att man har rätt att göra dåliga saker mot andra människor.

Det är som att man ligger ett rum och i det rummet finns mat, dryck med mera men man får inte röra det eller äta eller dricka. Man kan bara andas i den här situationen som sker för några minoriteter som inte har någon rättighet.

Så man kan lära sig från Sameblod att man måste få ha sin rättighet. Inte att man väntar på att någon kommer och ger dig rättigheter. Man måste kämpa för att ta rättigheter. Michael Jackson sjöng en gång:  “beat me hate me, you can never break me, will me, thrill me, you can never kill me “.

Please follow and like us:

Ett svar på ”Du kan bara andas”

  1. Kämpa för det som är gott🌎🌍🌏 MYCKET BRA TEXT MED MYCKET BRA INNEHÅLL👍🏻🤛🏽

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »