Boken om Luwam – del 2

Hej!

Mitt namn är Luwam som betyder ´sov gott´. Jag är 16 år gammal. Jag föddes den 14 februari 2000 i  Eritrea som ligger i östra Afrika. Eritrea är ett litet land. Eritrea är indelat i sex regioner: Zoba Maakel (centrala regionen, Debub ( södra regionen), Anseba, Debubawi Keyih Bahri (södra rödahavsregionen), Semenawi Keyhi Bahri ( norra rödahavsregionen) och Gash-Barka. Huvudstaden Asmara ligger i regionen Maakel. Jag bodde jag i Senafe. Det är en stad i regionen Debub. Senafe är en stad i Eritrea, belägen i det centrala höglandet mycket nära gränsen till Etiopien. Befolkningen tillhör i huvudsak det Tigrinska folket och Sahofolket och är jämt för delade mellan kristna och muslimer.

Jag kommer från Eritrea och nu bor jag i Sverige i Kil som ligger i Värmland. Jag har bott i Sverige i två år och sex månader. Jag talar Tigrinska och lite svenska och just nu går jag på språkintroduktion på Forshaga akademin. Där läser jag matte, idrott,  engelska, samhällskunskap och svenska. Jag trivs jättemycket det är för att jag har chansen att göra min framtid bättre genom att lära mig mer. I min framtid vilja bli frisör där för att jag tycker om att jobba som frisör och på min fritid gillar jag att spela basket, läsa, lyssna på musik, spela volleyboll och att träffa mina kompisar.

Mina kompisar är snälla mot mig och jag hade en vän som var lik mig  när jag var liten. Hon var en jättebra och rolig vän som heter Feven. Hon var jättesnäll som min mamma. Hon kändes som en bästa syster och en kär vän till mig. Hon är 16 år och bor i Stockholm. Jag litar på Feven. Hon berättar aldrig en hemlighet för någon. Därför är hon min bästa vän. Hon är ärlig. Det betyder att hon säger vad hon tycker. Det är bra. Jag skrattar alltid tillsammans med Feven.

Nu bor jag i Sverige i Kil och Feven bor i Sverige i Stockholm. Därför kan vi inte träffas så ofta. Jag saknar henne och tänker på henne varje dag. Jag har nya vänner här i Sverige som heter sig Senait och Monalisa. De är mina bästa vänner precis som Feven. Vi går på samma skola. På fritiden tittar vi på film och fikar.

Jag har sju syskon, fyra bröder och tre systrar som bor i olika länder. Fem är äldre än mig och de andra yngre än mig. Tre av mina äldre syskon bor i Israel. Och en som är äldre mig bor i Eritrea med sin familj. Alla de andra bor här med mig. Vi är en lycklig familj

Please follow and like us:

9 svar på ”Boken om Luwam – del 2”

  1. Hej Luwam, du är jättesnäll. Du är som min syster! Du har skrivit mycket bra. När jag läste din presentation och din berättelse då rann mina tårar för att vi har inte bra land. Vi föddes i sådana länder som man kan inte gå i skolan. Man kan inte leva. Vi hade kommit därifrån som det fanns ingen förhoppning och ingen önskan för att leva. För att vi blir flyktingar och förlorade många saker och bor i olika länder som du sagt. Mina syskon bor i olika länder. Det är jätte svårt .. I varje fall känner jag dig bättre nu och jag hoppas att du blir en duktig frisör i framtiden och du når ditt mål. Lycka till Luwam!

  2. Vänner är blommorna i gården av liv. Börjar med ett frö av förtroende, vårdas med skratt och tårar, växer i lojalitet och kärlek.

  3. Hej Luwam, när jag läste texten fick jag veta mer om dig, din familj och bakgrund. Jag tycker att du har skrivit på ett sätt så att man förstår bra. Lycka till!

  4. Hej Luwam! Jag bor också i Kil och jag tycker att Kil verkligen är en fin och kolugn stad. Jag känner Senait och Monalisa och de är jättesnälla tjejer. De ser alltid glada ut som du 😍

  5. Hej! Jag känner dig i skolan men jag hade inte så bra information. Jättebra text du har skrivit. Hoppas du och alla som är omkring dig får lycka!

  6. Jag är mycket nöjd med din presentation eftersom du har skrivit på ett väldigt bra sätt om Eritrea.
    Jag är också från Eritrea men jag kunde inte skriva om Eritrea som dig. Du är jätteduktig och hoppas att du ska bli bättre än liksom frisör i framtiden. tycka till Luwam !!!!!!!.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »