Samhällskunskap vecka 37

Denna vecka fortsatte vi med Sveriges statsskick och gick då in på vad regeringen och riksdagen egentligen gör. En av de viktigare saker är statsbudgeten. I den så ser man hur statens pengar ska fördelas.

Inkomster kommer framförallt via skatter. Dessa pengar fördelas sen tillbaka till folket, exempelvis till vård, skola och omsorg. Ett förutsättning för att detta ska fungera  är att människor har ett arbete så att det kan betala in skatt. Detta brukar kallas samhällskontraktet, det vill säga att man arbetar och betalar skatt och får sen tillbaka när man är sjuk eller behöver annan hjälp av samhället.

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »