Ett stort, stort, största NEJ till rasism

Nu är det dags att skriva en krönika om filmen Sameblod som jag såg med mina klasskamrater. Filmen handlade om hur Sverige var under 1930-talet. Det finns jättemånga människor som tänker vitt och svart. Vad är skillnaden mellan vitt och svart? Alla är lika och det finns ingen skillnad mellan någon av oss men det finns en hel del som tänker att ja, det finns skillnader. En sådan människa kallas för rasist.

Filmen Sameblod var en jättespännande film tycker jag och jag fick mycket information om detta. Det handlar om en liten samisk tjej och hennes liv och i vilken situation hon levde. Dessutom visade filmen hur svenska folkets beteende mot samerna var. Det är sorgligt att svenskarna diskriminerade samerna dåförtiden. Elle-Marja växte upp i en samisk by med sin familj. Elle-Marja och hennes syster går i nomadskola och sedan bestämmer hon sig för att bryta med sitt samiska arv och bli svensk. Elle-Maria vill fortsätta skolan och sedan flyttar hon till Uppsala för att försöka bli svensk men får ständigt kämpa emot samhällets fördomar mot henne. Ingen uppskattade henne och många kränkte henne. Hon försökte att vara lika som svenskarna men ingen av dem ville att hon skulle bli det och många kallade henne ”lappjävel” och det var väldigt sorgligt för mig.

När man har vuxit upp i ett land med en viss kultur, språk och livsstil hur kan man då glömma det. Man blir liksom kär i sin kultur. När såg jag hela filmen och upplevde den gjorde det ont i mitt hjärta att se hur folk var förr i tiden mot de människor som var samer och inte kunde leva på ett bra sätt. Jag tänker att det är väldigt smärtsamt och jag blev jätteledsen av detta.

Det händer samma sak i Afghanistan att man krigar mot varandra. Alla afghaner är från Afghanistan men de är från olika delar av Afghanistan. Det finns t.ex. pashtoon, tajik, hazara och uzbak. Om en grupp får större makt än de andra grupperna så kommer de och pressar ner andra grupper. Så ingen vill leva med sådant förtryck så man kommer givetvis kämpa emot det. Jag önskar en fridfull värld. Vapenfritt och hoppas att vi kommer att älska varandra och inte låta hatet utrota människoarten.

Ahmad

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »