Boken om Vu

Livet i hemlandet

Hej allihopa! Jag heter Vu Uy Nguyen. Jag är 16 år gammal. Jag kommer från Vietnam. Jag bodde i en liten provins som ligger i nordöstra regionen som heter Thai Binh. Jag bodde med min lilla familj på 6 personer, inklusive mina farföräldrar, mina föräldrar och min yngre bror. Det är en lugn och vacker natur. Jag slutade 10:e klass på ett lokalt gymnasium som heter Bac Kien Xuong. Mitt liv var lika normalt som för alla andra barn i samma ålder.

Resan hit

Jag kom till Sverige med min familj eftersom min far hade ett anställningskontrakt i Sverige. Och anledningen till att jag bestämde mig för att åka med min familj till Sverige är att Sverige är känt att vara ett mycket civiliserat och utvecklat land.
Genom vietnamesiska böcker och tidningar är Sverige ett land med ett förträfflighet studiesystem och social service. Efter 3 månaders väntan på beslutet från Migrationsverket och en 16-timmars flygning kom vi äntligen till Sverige.

Livet här i Sverige

När vi kom till Sverige kom vi till Kil först. Jag bor där med min familj. Kil är en liten kommun som är lugn. Svenska kulturen har många skillnader jämfört med vietnamesisk kultur. Till exempel betalar svenska människor mer med kort än kontant medan vietnamesiska människor betalar huvudsakligen kontant. Svenska människor reser huvudsakligen med bil eller kollektivtrafik medan vietnamesiska människor åker med motorcyklar. Svensk och vietnamesisk mat är också väldigt olika . Till exempel äter svenska människor ofta spannmål, potatis eller pasta vid måltider och vietnamesiska människor äter ris som huvudmat varje måltid. När det gäller religion har Sverige många festivaler under året som liknar Vietnams. Och det som jag är mest imponerad av i Sverige är utbildning. Svenska studenter behöver bara gå till skolan ca 5 timmar om dagen och har lite läxa medan vietnamesiska studenter måste gå till skolan ca 8 timmar om dagen men gör några läxor som kostar dem 3-4 extra timmar varje kväll att slutföra. Men 90% av svenska människor kan prata engelska flytande medan endast 40% av vietnameserna kan tala engelska flytande. Jag beundrar verkligen den svenska utbildningen.

Framtiden

Jag vill bli en IT-tekniker i framtiden. Men min dröm är att bli en flygledare. Jag tror att jag kommer att flytta till en större stad för att underlätta mina studier och arbeta i framtiden.

Av: Vu

Please follow and like us:

Ett svar på ”Boken om Vu”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »