Ramadan i Sverige under årets ljusaste dagar

Ramadan är en av de fem pelarna inom islam. Den är en helig månad inom islam och jätteviktig för muslimerna, för att islams heliga skrift Koranen uppenbarades för profeten Muhammed i ramadan.                                                   

På kvällen onsdagen den 16 maj börjar ramadan detta år och efter en månad kommer eid. Vi gör olika saker under denna speciella månad.

I fönstret hänger ramadansymboler

Årets ramadan är den andra ramadan jag ska fasta här i Sverige. Alla är upprymda när det är högtider men för mig och alla muslimer är ramadan en jättespeciell högtid.

Ramadan eller fastemånaden är då alla friska vuxna muslimer i hela världen avhåller sig från att äta, dricka och röka från gryningen till solnedgången.

—Det är lång tid för oss som bor i Sverige men vi kan fasta, säger min pappa Abdul Hakim.

Under intervjun småtittar vi på fotboll

Vi sitter i soffan i vardagsrummet. På soffbordet ligger Koranen med grönt omslag och guldfärgade bokstäver. I bakgrunden hörs en fotbollsmatch på tv:n.

— Vi kan fasta även om tiden är lång eftersom Sveriges klimat inte är fuktigt eller varmt kan det inte göra oss trötta, säger pappa och låter övertygad.

Jag håller med honom. Förra året fastade jag och det var lätt eftersom var jag upptagen med studier, flyttade till ny lägenhet och mycket saker som jag gjorde på sommaren. Det är bara tre första dagarna i Ramadan som är svårt för kroppen eftersom kroppens system förändras efter att den var van att ta emot mat och dricka hela dagen.

Muslimer använder ”månkalendern”. Därför förskjuts ramadan med tio-tolv dagar varje år då den ibland kommer på sommaren ibland på våren, höst eller på vintern.

Ramadans mat

Mammas mat under första ramadanmåltiden

Min mamma är i köket lagar mat för lunch. Lukten av maten är underbar. Det är kyckling med potatis. Min pappa sitter bredvid mig tittar i en tidning. Och vi pratar om vad vi ska göra under ramadan.

— Att fasta lär människor att kontrollera sina instinkter och känna hur fattiga känner sig, säger pappa allvarligt.

—Fastan har även lärt människorna att känna sig nära Gud och att vara snälla mot varandra, lägger min mamma Raghda till.

Under ramadan ska man utföra islams pelare bön, fasta och zakat. Och inte alla kan fasta som t.ex. gravida, resenärer och patienter. De kan betala zakat eller fasta efter eid innan ramadan kommer nästa år istället.

Det finns många som bjuder på gratis mat efter solnedgången under ramadan. Det var en tradition på några platser i Syrien att folk samlas i den största moskén och äter tillsammans. Alla kan komma och äta gratis.

På kvällen

Familjen samlas och sitter runt ramadanbordet som är fullt med god mat. Alla väntar tillsammans på ”azan” (det är en signal som kommer från moskén) som meddelar befolkningen att solen har gått ner och att man kan bryta fastan.

Ramadanlanterna

Under ramadan måste man tänka mer på familjen och andra släktingar. Många ” familjebesök ” äger rum under Ramadan. Varje år är jag upprymd när det är ramadan. Det känns som att det är den första ramadan för mig.

I arabiska länder brukar man säga ”Ramadan Mubarak” eller ”Ramadan Kareem” till varandra                                                                                         såsom man säger ”glad påsk”                                                                                                 eller ”god jul”.   

Plötsligt ringer larmet i ramadanappen i pappas mobil. Doften av mammas mat får alla att rusa ut i köket. Alla är glada och har massor att prata om.

Ramadan Mubarak till alla mina muslimska vänner!

Please follow and like us:

3 svar på ”Ramadan i Sverige under årets ljusaste dagar”

  1. Wow! Det är ett grymt reportage!!! Du har beskrivit väl om ramadan. Du har sagt att varje gång ramadan kommer känns det som första gången men du har inte talat om hur det kändes när du hade fastat för första gången. Ramadan också är bra för dem som vill gå ner i vikt😃. Jag läskades med mat. Vilket matbord! 👏🏻. Ramadan Mubarak 🙏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »