Jag hade en vän som var med om nästan samma sak

Boken Stjärnlösa nätter handlar om en familj som bor i Irak och sonen bor i Sverige. Deras son heter Amàr. Amar hade två kulturer, en svensk och en kurdisk.  Amàr växte upp i Sverige, han hade mest svensk kultur i sig.  Men han gick med på att ha två kulturer.

Han visste inte så mycket om kurdisk kultur. När han åkte till sina föräldrar i Irak bestämde hans pappa över hans liv. Han hade sagt till honom att han måste gifta sig med sin kusin, men Amàr blev förvånad över hur ett barn kunde gifta sig. Han sade att “Jag är fortfarande ett barn” och undrade hur man kan gifta sig med sin kusin, och han säger “jag vet ingenting om bröllop”.

För att han visste inte hur den kurdiska kulturen fungerar.

Amàr tror på kärleken och han tänker inte på kultur så mycket för att han var kär i Shilan som bor i Sverige. Han vill att Shilan skulle vara i hans liv. Han tänker på varför en person inte kan bestämma över sitt liv. Amar tänker ibland själv varför det är så att en förälder att alltid bestämmer över ett barn. Han tycker det är konstigt att de alltid ska bestämma.

Jag tycker det är okej när en person gifter sig med sin kusin. Det finns många länder man kan gifta sig med sin kusin. men det är fel när tvinga en person.

Jag tycker att när två personer inte älskar varandra borde vi inte tvinga dem. Jag tycker att det är ett stort fel när en person bestämmer över en annan person.

Jag hade en vän som också var med om nästan samma sak. Hon heter Farzana Faday.

När hon var liten flicka hade hennes föräldrar pratat med hennes mosters son. Föräldrarna pratade med varandra: När min son och din flicka blir vuxna ska de gifta sig. Men när de blev vuxna älskade flickan inte honom. Men familjen hade sagt till dem: “ni ska gifta er med varandra”.

Hon tänkte inte på honom, hon hade inga känslor för honom. Fickan hade sagt till sin familj: “Jag vill inte vara med honom”.  Hennes familj hade sagt till henne: “Du kan inte bestämma”.

Flickan gick till skolan. Hon var vän med en av klasskamraterna. De var först vänner med varandra. Efter några månader blev de blev kära i varandra men de kunde inte säga till föräldrarna.

I klassen kunde de inte prata så mycket för att de ville inte att någon skulle veta. Ingen visste att de var kära i varandra, De hade alltid möte hemligt. Efter ett år kom deras familjer att bli underrättade.

De hade tagit henne ur skolan.  Familjen pratade igen om att de ska ordna ett bröllop. Flickan hade hela tiden gråtit. Men familjen kom aldrig till henne. Hon kunde inte träffa sin kärlek heller.

Det kom en dag då de hade en bröllop. De var två dagar tillsammans och flickan var alltid lugn dessa två dagar. Hon bestämde sig för att hon skulle ta livet av sig men hon ville bara en gång träffa sin älskling. Hon hade sagt till familjen att “nu jag är gift, jag vill gå till skolan”.  Hennes familj sade till henne att “vi ska tänka och sen kan vi svara på din fråga”.

Hon ville bara en gång träffa sin älskling.

En dag kom familjen och säger till henne att “du kan börja skolan”. Hon blev jätteglad och gick till skolan. På den dagen sade hon till alla  i klassen “jag är kär i en kille som heter………”. Hon hade pratat mycket med honom  och sedan gick hon hem på natten och hon dödade sig själv.

När jag läste boken lärde jag mig mycket saker om att man kan välja två kulturer, men det är svårt att samtidigt följa två kulturer.

Please follow and like us:

4 svar på ”Jag hade en vän som var med om nästan samma sak”

  1. Hej Parvin! Det är synd om henne! Jag vill gärna höra mer om här fruktansvärda händelsen. När jag hörde det här då tänkte jag vad bra att Amar inte gjorde det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.