Om jag blir förälder ska mina barn bestämma själva

Jag satt i stolen och läste Stjärnlösa nätter. Amàr är en kurdisk kille men uppvuxen i Sverige. Han vill bestämma själv hur han leva och vem han skall gifta sig med. Men huvudpersonen Amàrs pappa han tvingade Amàr att gifta sig med sin kusin Amina, och att följa deras kultur, religion och lagar. Det gjorde mig så arg. För att Amàr växte upp i Sverige, och han är fortfarande i den svenska kulturen.

Men det är självklart för pappan att tvinga Amár eftersom Amárs pappa inte växte upp i Sverige. Han har egen kultur, religion och lagar. Framför allt måste vi måste förstå och veta vad är kultur och religion etc.
Kultur kan vara så många olika saker. Ofta när vi pratar om kultur menar vi allt som är likadant för oss som land. Men kultur är inte likadant. Alla har en egen kultur.

Alla folk i världen har sitt eget sätt att leva i familjen, sitt eget språk, sina egna seder och sitt eget sätt att fira högtider på. Till exempel i Sverige brukar man fästa löv och blommor på en stång till midsommaren och man målar ägg till påsken etc. Det är Sveriges kultur, tycker jag.

Religion handlar om tron på gud och gudar. Lagar är regler som man i ett land måste följa för att samhället ska fungera bra.

Om jag blir förälder kommer att jag försöka förstå mina barn. Vad vill hon eller han? Och barnet måste få bestämma själv om viktiga saker som hur han eller hon vill leva, vem han eller hon skall gifta sig med och vilken religion och kultur han eller hon ska följa.

Dessutom måste jag stoppa dåliga saker som att tvinga barnet vilken religion han eller hon skall följa, vem han eller hon ska gifta sig med och jag får inte vara en dålig förebild genom att t.ex. röka cigaretter framför barnet.

Jag hoppas att Amár ska få bestämma allt själv, t ex hur han ska leva och vem han skall gifta sig med. Och jag hoppas att Amárs far lärt sig av sina fel inför framtiden så att inte Amars syskon blir tvingade till saker de inte vill.

Please follow and like us:

Ett svar på ”Om jag blir förälder ska mina barn bestämma själva”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »