Att vara vän även med flickor

I Sverige kan man vara vänner med både  killar och tjejer, precis som i TV-serien SKAM. Jag kan idag vara vän med det motsatta könet det vill säga tjejer.

Jag är uppväxt i Afghanistan och där är kulturen att vi inte umgås tjejer och killar.

De enda flickor och kvinnor jag möter är mina närmaste släktingar. I skolan är klasserna delade, tjejer går för sig och killar för sig. På fritiden umgås killar med killar och tjejer med tjejer. Äktenskap planerar föräldrarna vilka vi ungdomar ska gifta oss med.

När jag ser på SKAM kan jag lära mig hur tjejer och killar pratar med varandra och hur de umgås. De är lite grupperade, killarna är lite för sig själva och lika så tjejerna men de umgås ju också.

Jag vet inte riktigt hur jag ska vara när jag umgås med tjejer för jag är inte van att umgås med dem och vet inte riktigt vad jag ska prata om. Ibland frågar jag personalen på boendet hur jag ska göra för att träffa en tjej. Personalen kan till exempel svara att jag ska börja någon sport där både killar och tjejer tränar som taekwondo.

I skolan träffar jag tjejer som går i min klass och många tjejer går hundsportprogrammet på vår skola. Tjejerna som går hundsportprogrammet brukar vi i klassen intervjua om hur de gör när de träffar killar och vad de då kan hitta på att göra.

Jag kan känna att det är svårt att komma från en sådan skild kultur men samtidigt spännande att få känna av jämställdheten som finns mellan tjejer och killar i Sverige.

I Sverige får tjejer ta för sig och uttrycka sig om hur de tänker, till skillnad från i Afghanistan där de är förtryckta.

Aryana Sayeed är en förebild för många flickor i Afghanistan hon är en domare i Afghan Star som påminner om Idol. Hon är uppväxt i London och har därmed västerländsk kulturell bakgrund med sig men är nu inflytelserik i Afghanistan vilket är positivt. Att flera tjejer kan få ge uttryck för exempelvis sin musikstil, det är en början i rätt riktning.

I dag betraktas många flickor och kvinnor i Afghanistan som leksaker. Många unga flickor i 13-årsåldern kan bli bortgifta med gamla män. Men kommer fler kvinnor som Aryanna Sayeed till Afghanistan och får inflytande i kulturen kommer även tjejer få mer makt.

En TV-serie som SKAM skulle aldrig sändas i Afghansk TV. Det är mot Koranen och så stor kulturell skillnad.

Men att få leva i frihet, att tjejer och killar behandlas på lika villkor är helt fantastiskt.
Tjejer behandlas som leksaker i Afghanistan vilket är FRUKTANSVÄRT!

SKAM är en bra TV-serie som speglar hur vardagen ser ut för tjejer och killar i det västerländska samhället. Programmet speglar jämställdhet mellan killar och tjejer och de ger uttryck för sina tankar som får vara olika. De få ge uttryck för sina känslor och de får tycka om vem de vill. Och man får umgås och välja vilken man vill ha som vän vilket är helt fantastiskt!
Att få ta del denna fantastiska kultur är helt underbart men svårt innan jag är van men ju mer jag integreras desto lättare blir det och jag vill ta del av den svenska kulturen.

Please follow and like us:

13 svar på ”Att vara vän även med flickor”

  1. Hej Nickqadam! Jag håller med dig. Jag tycker du har skrivit jättefint och tydligt. Lycka till!✌️✌️

  2. Jag tycker lika som dig nickqadam dem flesta tjejer i Afghanistan har inte rätt och bestämma över sitt liv. Bra jobbat och lycka till!

  3. Hej Nickqadam ! Jag tycker att förr i tiden var jättebra tid och nu tycker jag att den är förstörd för förr i tiden var Afghanistan som Sverige. Det var frihet och nu är det inte för när min mamma berättar om sin ungdomstid låter det jättespännande och nu är det inte det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »