Gamla rötter dör i en ny miljö

Äntligen kom fjärde säsongen av norska serien Skam och vi får följa Sana den här gången. En muslimsk tjej som ursprungligen kommer från ett muslimsk land och antagligen är troende.

Hon umgås med norska tjejer, festar och har roligt, fast utan alkohol.

Men hennes bror tycker inte att hon får göra som hon vill och argumenterar så här:

“Du är en tjej och jag är en kille.” Men jag tycker att det är ett förtryck mot muslimska kvinnor att dom inte ska ha samma friheter som män.

Ibland funderar jag på framtiden att om jag kommer att skaffa några barn hur ska jag uppfostra dem och mest på religionen. Jag är muslim men jag undrar om mina barn kommer att ärva det från mig. Det tror jag inte.

Jag kommer inte säga: “Jag är muslim så ni måste också bli muslimer.”

De får välja själva. De ska inte uppleva pinsamma situationer som Sana och jag kommer aldrig att spela Sanas brors roll i deras liv med det här mottot: “Tjejer får inte ha kul, tjejer får inte gå på fest”, aldrig i livet.

Jag har min tro för mig själv och det ska inte förstöra för andra.

De allra flesta människor vet om att när man börjar att bo i ett nytt samhälle med en ny kultur då ska man anpassa sig in i det nya samhället.

Man möter en ny kultur och man kan lära sig nya saker.

Det finns en del saker som måste respekteras och accepteras och en av dem är kvinnors frihet.

Det är inte rättvist att begränsa kvinnor.

Please follow and like us:

4 svar på ”Gamla rötter dör i en ny miljö”

  1. Hej Ahmad bror! I den här texten som jag läste visas det om muslimska kvinnors frihet som Sana agerar i den här norska serien och visar oss att en troende familj kan inte följa några saker som finns i nya samhället och nya kulturen. Vi alla tittar på skam och vi känner Sanas situtionen. Hon kan inte dricka alkohol när hon är med norska vänner, hon kan inte gå ut utan hijab, hon har alltid på sig hijab och hon kan inte bestämma när hon kan gifta sig och med vilken kille för att hon får inte utan hon måste lyssna på sin pappa och sin mamma vad de säger. I mitt tycke det inte rättvist att några tjejer som bor i muslimska länder inte kan bestämma för sig själva och kan inte heller gå ut eller fira några fester. Jag tycker det livet är som ett fängelse för de tjejerna.

  2. Hej Ahmad bror! Jag har inget att säga. Jag vill bara säga att du är en helt fantastisk kille.

  3. Det är en tänkvärd krönika!!! Tyvärr tänker majoriteten av människor att Islam bara har regler för tjejer, tex att tjejer har slöja på och män har frihet att göra vad som helst. Det är helt fel utan islam är ju för mannen också. Jag tycker inte om extremister som tänker att islam är bara för tjejerna. De måste gå en kurs direkt utan dispens. Ahmad, du kan förklara för dina barn vad islam är för att du vet vad islam är. Jag vet inte hur mycket kan men jag vet att du tänker bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »